Historien

Her kan du finde artikler og historier om Frank Jaque og Hasles Dinner Transportable gennem de sidste 30 år.

Historien gennem de sidste 30 år

25 år med Kokkens Diner Transportable som bibeskæftigelse: Frank laver stadig mad

Af Holger Larsen Bornholms Tidende

erhverv

Kokkens Diner Transportable har ligget der i Østergade i Hasle, lige efter svinget, i 25 år. Man gør ikke så meget ud af sig selv. Der reklameres kun diskret. Mere er der ikke brug for.

Det var faktisk Frank Jaques daværende chef på Almegårds Kaserne, oberst Per Smidt-Larsen, der under en køretur gjorde kokken opmærksom på, at der i Østergade var et hus til salg, og at obersten syntes, at Frank Jaque burde kigge nærmere på det.

Det endte med, at Karin og Frank Jaque købte huset.

Frank Jaque, der nogle år tidligere havde brugt sin optjente civiluddannelse fra forsvaret til en uddannelse som kok (han var i mesterlære hos Jan Gildam), etablerede et køkken og åbnede Kokkens Diner Transportable.

Det skulle afprøves

Virksomheden har i de 25 år kun været en bibeskæftigelse for Frank Jaque. Han har sit hovederhverv i 1. Opklaringseskadron på Almegårds Kaserne, hvor han har sin dagligdag på våbenkammeret.

Bortset fra en periode på to et halvt år omkring årtusindskiftet, hvor han havde orlov for at afprøve, om madvirksomheden kunne blive en heltidsbeskæftigelse.

– Jeg havde en arbejdsuge på 60-80 timer, og en dag stod jeg og kiggede ned i håndvasken og blev enig med mig selv om, at livet var for kort til det her. Vi skulle enten flytte herfra, udvide og ansætte folk, eller også skulle jeg lave noget andet, fortæller Frank Jaque.

Kokken vendte tilbage til forsvaret, og hans virksomhed blev igen en deltids- og weekendbeskæftigelse. Han trives med den forskellighed, der er i de to job, og nyder, at han er hjemme og tilgængelig for familien, selv om han måske bruger en del tid i køkkenet i weekenden.

– Der er mere eller mindre noget at lave i hver weekend, selv om jeg godt kan mærke, at vi er blevet flere om buddet med at levere mad. Men det er kun meget rart, for på et tidspunkt var der meget, siger Frank Jaque.

Kun små ændringer

– Vi laver normal, gedigen mad. Ja, man kan vel godt kalde det mormormad. Vi laver det, vi kan og kan stå inde for. Vi har ikke ændret så meget på menuerne i de 25 år, og det er det samme, der sælger i dag, tilføjer han.

En god buffet går man ikke fejl af, og når det gælder en tre retters menu, er fisk, steg og en isdessert en sikker vinder. Og så gør man meget ud af, at maden skal præsentere sig godt. Maden leveres typisk til de store familiefester og julefrokoster.

Der har været store arrangementer i løbet af de 25 år. Som da der skulle leveres 1.600 kuverter under landsstævnet. Her har Frank Jaque haft god nytte af erfaringen fra forsvaret med at kunne organisere. Her har han i forbindelse med udsendelser til missioner stået for opbygning af feltkøkkener. I Irak var han med til under primitive forhold at lave mad til 500 soldater tre gange om dagen. Her kunne det at lave en dessert for eksempel være tilberedning af 125 liter citronfromage.

På pension

Frank Jaque går om godt et år på pension fra forsvaret, men regner med at fortsætte med at lave mad.

– Jeg fortsætter, hvis helbredet holder. Men det er ikke et nødvendighed for mig. Jeg sammenligninger nogle gange mig selv med en Ford T, der kører stille og roligt af sted. Vi er her stadig, mens andre i branchen er stoppet eller har skiftet navn.

Læs mere

Irak 2003

Indhold kommer snart her...

Hjemkomst fra Kroation

Indhold kommer snart her...